Verksamhetsansvarig lars.nordquist@ntf.se 070-319 02 25
Här visas våra senaste pressmeddelanden.
Medelhastigheten på kommunala gator har minskat, men förarna behöver fortfarande bli bättre på att hålla hastigheterna, framför allt på gator med hastighetsgräns 40 km/tim. Det visar den årliga tät...
Här visas de senaste 7 dagarnas artiklar.
Helsingborgs Dagblad, lör 25 mar 2023
Bild: Anders Malmberg Andra exempel på gator där flera olyckor skett är Eriksgatan och Föreningsgatan. – Vad jag vet så har vi inte gjort några speciella åtgärder där. Särskilt negativ är T-korsningen mellan just dessa gator. Överhuvudtaget är T-korsningar aldrig särskilt bra, säger Berne Johansson. Att få ner hastigheterna och säkra övergångarna för gående och cyklister är de enskilt viktigaste åtgärderna en kommun kan vidta. Det anser Rickard Cosini, kommunikationsansvarig på NTF, Nationella trafiksäkerhetsförbundet. Runt om i landet görs vägarna säkrare för bilister, det vidtas inte lika åtgärder för cyklister och gående i samma utsträckning. Det säger Rickard Cosini, kommunikationsansvarig på NTF. Bild: Jonna Thomasson – Hastigheten är ofta helt avgörande. Risken för allvarliga skador är betydligt högre vid hastigheter på 50 kilometer i timmen jämfört med 30, säger han. – Med det sagt så vet vi också att ju lägre hastighet, desto sämre är efterlevnaden. Det är med andra ord svårt att få bilister att köra så sakta som hastighetsskyltarna visar. – Men återigen, det är viktigt med låga hastigheter.
Vad gäller motorfordon handlar den ökade säkerheten för dem om att man har byggt säkrare vägar och säkrare bilar, säger Rickard Cosini. – En annan del som är viktig för både gående och cyklande är det kommunala vägunderhållet. Den absolut vanligaste olyckan för gående är att man snubblar eller halkar. Läs mer: Fakta Så kan kommuner öka säkerheten Några av de viktigaste åtgärderna en kommun kan göra i staden är dessa, enligt NTF: 1. Genomföra en hastighetsöversyn och verka för att få ner fordonens hastighet. 2. Hastighetssäkra gång- och cykelpassager. 3. Verka för att separera fordonstyperna, vägbana för motortrafik, separerade gång- och cykelbanor. 4. Erbjuda god vägstandard för både motorfordon och andra trafikanter oavsett årstid. 5. Få ner antalet resor som sker med motorfordon genom att till exempel jobba med säkra skolvägar för barnen så att föräldrar inte skjutsar i onödan.
Lundströms Bokradio, lör 25 mar 2023
Och kvinnan gnolar och lägger upp det nyskuna brödet på ett blått fat. Det far ingen skugga över köket men ändå står mannen som ska döda barnet vid en röd bensinpump i den första byn. Det är en lycklig man som tittar in i en kamera och i glaset ser han en liten blå bil och bredvid bilen en ung flicka som skrattar. Han skrev den på uppdrag av NTF för att öka trafiksäkerheten. De hade väntat sig en krönika eller ett kosseri eller någonting och som vanligt hade han problem att komma igång med det här uppdraget och kände lite motvilja mot det. Men till slut skrev han någonting och så blev det en novell. NTF var inte riktigt vad vi hade väntat oss men de satsade på det i alla fall och den trycktes i kvällstidningarna och i dagstidningarna och blev en omedelbar succé.
Och kvinnan gnolar och lägger upp det nyskuna brödet på ett blått fat. Det far ingen skugga över köket men ändå står mannen som ska döda barnet vid en röd bensinpump i den första byn. Det är en lycklig man som tittar in i en kamera och i glaset ser han en liten blå bil och bredvid bilen en ung flicka som skrattar. Han skrev den på uppdrag av NTF för att öka trafiksäkerheten. De hade väntat sig en krönika eller ett kosseri eller någonting och som vanligt hade han problem att komma igång med det här uppdraget och kände lite motvilja mot det. Men till slut skrev han någonting och så blev det en novell. NTF var inte riktigt vad vi hade väntat oss men de satsade på det i alla fall och den trycktes i kvällstidningarna och i dagstidningarna och blev en omedelbar succé. Snart gjordes det en film också. Man brukar säga att folk lät bilen stå efter biobesöket. Tiden läker inte ett dödat barns sår och den läker mycket dåligt smärtan hos en mor som glömt att köpa socker och skickat sitt barn över vägen för att låna.
Hallands Nyheter, lör 25 mar 2023
Nu drar den landsomfattande tävlingen igång igen. Det började i blygsam skala, men efter sex år har det utvecklats till ett jättearrangemang. Arrangörerna har samlat en stor tävlingsstab och hyrt in åtta bussar som kommer att köras land och rike runt till 550 platser och 200 skolor innan det blir dags för den stora finalen. Monark Crescent är en av arrangörerna – tillsammans med NTF, MHF och Trafiksäkerhetsverket – så det kommer kanske inte som någon överraskning om vi avslöjar att denna kommer att äga rum i Varberg. Tävlingen har både en teoretisk del och en körteknisk del med utmanande manöverprov, så det är inte bara att gasa. Varbergs välkända ångbogserare, ”Klåback”, har nu till slut gjort sitt i stadens hamn. ”Klåback” byggdes 1919, och tjänstgjorde under sitt dåvarande namn, ”Sprängaren”, som minutläggare, minsvepare, isbrytare och bogserare i farvattnen kring Stockholm.
Götene kommun, ons 22 mar 2023
På babycafé tisdag den 28 mars kommer Petra från NTF och informerar om barnsäkerhet i bil. Välkommen med dina frågor och funderingar till Petra kring barnsäkerhet i bil. Petra från NTF är med på babycafé den 28 mars 9.30-11.30. Varmt välkomna! Birgitta Lans, specialpedagog Telefon: 0511-38 68 26 Laila Johansson, familjebehandlare Telefon: 070-243 10 69 Familjecentralen Telefon: 0511-38 64 75 E-post: familjecentralen@gotene.se Familjecentralen, Centrumhuset Götene (ingång från Doktorsvägen).
Besök av Petra från NTF informerar om barnsäkerhet i bil på babycafé tisdag den 28 mars
AldreiCentrum, mån 20 mar 2023
Foto: Thomas Enqvist & Mostphotos 2020 antog regeringen ett etappmål om en halvering av antalet omkomna och en 25-procentig minskning av antalet allvarligt skadade till år 2030. I ett initiativ från den nationella Gruppen för nollvisionen i samverkan, har ett aktörsmål formulerats: Antalet allvarligt skadade till följd av fallolyckor inom vägtrafiken ska minska med minst 25 procent mellan år 2020 och 2030. Aktörerna i Gruppen för nollvisionen i samverkan är Trafikverket, Transportstyrelsen, SKR, Polismyndigheten, Arbetsmiljöverket, NTF Fyrbodal, Göteborgs stad, Stockholms stad, Umeå kommun, Sveriges trafikutbildares riksförbund, Folksam och informationssappen SAFER. Utvecklingen av antalet allvarligt skadade i fallolyckor följs upp löpande, precis som för andra trafikantgrupper. I aktionsplanen för säker vägtrafik för 2022–2025 beskrivs åtgärder för fallolyckor i ett särskilt avsnitt om säker gångtrafik. Utöver mänskligt lidande utgör fallolyckor en kostnad för samhället på cirka 3,2 miljoner kronor per olycka enligt värdering som man har gjort i Analysmetod och samhällsekonomiska kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 7.0.