Barn går baklänges för trafiksäkerhet

Under Barnsäkerhetens dag den 22 maj kommer 36 400 förskolebarn över hela landet att marschera baklänges för sin rätt att sitta säkert i bilen. Det vill säga bakåtvänt. Volvia Försäkringar och NTF står bakom initiativet som bygger på en undersökning där det framgår att 30 % av landets 0-4 åringar sitter felvänt när de åker bil.

Den 22 maj genomförs Barnsäkerhetens dag för femte året i rad på initiativ av Volvia Försäkringar och NTF. Höjdpunkten under dagen är en baklängesmarsch där 36 400 barn i år går baklänges för att manifestera sin rätt att sitta säkert i bilen – det vill säga bakåtvänt upp till fyra års ålder. I Värmland kommer 1145 barn och i Örebro 1049 att gå baklänges.

Informationskampanjen som kulminerar med Barnsäkerhetens dag bygger på en undersökning som Volvia Försäkringar låtit göra och som visar att 30 % av landets småbarnsföräldrar placerar sina barn fel i bilen. Undersökningen bygger på intervjuer med 1000 respondenter.

– Barn som sitter framåtvända i bilbarnstolen löper dubbelt så stor risk, jämfört med barn som sitter bakåtvända, att skadas svårt vid en eventuell krock. För att skydda små barn i bilen rekommenderar vi bakåtvänt åkande upp till minst 4 års ålder, säger Anders Bergström på NTF.

Barnsäkerhetens dag instiftades 2009 på initiativ av Volvia Försäkringar och NTF. Efter årets marsch kommer närmare 200 000 förskolebarn ha deltagit baklängesmarscherna. Volvia har i flera år arbetat med att öka kunskapen om hur barn färdas säkert i bilen. Varje år tillkommer dock nya föräldrar som behöver informeras och därför är barnsäkerhet i bil en ständigt aktuell fråga.


2013-05-22